Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Ayetullah Uzma Sistani, korona döneminde düzenlenecek İmam Hüseyin’in (a.s) matem merasimleri hakkında sorulan soruya cevap verdi.

Bu konudaki soru ve cevabı şu şekildedir:

Değerli taklit mercii Ayetulah Sistani,

Selamun aleyküm verahmetullahi ve berekatuh

Muharrem ayının yaklaşması ve Kerbela faciasının yıldönümünün girmesi ile birlikte korona salgınının devam etmesi ve yetkililerin özellikle kapalı alanlarda büyük toplantılar düzenlemekten sakınılması hususundaki vurguları dikkate alındığında, müminlerden bir çoğu geleneksel matem merasimlerinin düzenlenmesinden yanalar. Bu bakımdan Seyyidü’ş-Şüheda, ailesi ve yaranına yakışır bir matem merasimi düzenleme hususunda soru soruyorlar. Bu konuda gerekli açıklamaları yapar mısınız? Çok teşekkür ederiz.

 

Bismillahirrahmanirrahim

Selam olsun Hüseyin’e ve Hüseyin’in evlatlarına ve Hüseyin’in ashabına ve rahmetullahi ve berekatuh

Bu acı münasebette gam ve üzüntü için, değerli Peyagmber (s.a.a) ve o hazretin pak ailesinin İslam ve Müslümanlara varmış olan bu büyük musibette acısını paylaşmak için muhtelif yollar vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

İmam Hüseyin’in (a.s) matem merasimlerinin televizyon kanalları ve sanal alem yoluyla canlı olarak yayınlanmasını ciddi şekilde artırmak; bunun için dini ve kültürel merkez ve kurumların seçkin hatipler ve güçlü meddahlar ile koordine ederek müminleri evlerinde ve onun gibi yerlerde konuşma ve mersiye programlarını dinleyip istifade etmeye teşvik etmeleri uygun olacaktır.
Gece veya gündüzün belli saatlerinde ev toplantıları düzenlemek; şöyle ki bu programlara sadece ev halkı ve onlarla gelişi gidişi olan kimseler katılmalı ve uydu kanalları veya sanal alemde canlı yayınlanan programlardan olsa dahi bu matem programlarını dinlesinler.
Ama umumi toplantılara gelince, tüm sağlık protokollerine tam olarak uyulmalıdır; şu manada ki katılımcılar arasında sosyal mesafe gözetilmeli, Korona virüsünün yayılmasını engelleyen sağlık maskeleri ve diğer gereçler kullanılmalıdır.

Aynı şekilde katılımcıların sayısı konusunda yetkili makamların belirlediği kurallara uyulmalıdır. Elbette bu konu, merasimlerin kapalı veya açık alanlarda düzenlenmesine ve muhtelif şehirlerde vürüsün yayılma miktarına bağlı olarak değişmektedir.

Aşuraya ait sembollerinin geniş bir şekilde dağıtılması, bayrakların ve siyah bezlerin meydanlarda, sokaklarda, caddelerde ve diğer umumi alanlarda özel mal ve mülkiyet gibi şeylere dokunmadan ve ükle kanunlarına uyarak dalgalandırılması. Elbette bu sembollerde İmam Hüseyin’in (a.s) büyük ıslahcı hareketinde söylediği sözlerinden bir bölümünün getirilmesi ve Kerbela faciası çerçevesinde söylenmiş başyapıt şiir ve metinlerin yazılması uygun olacaktır.
Bu münasebet dolayısıyla geleneksel olarak verilecek yiyeceklerin üretim ve dağıtımında gerekli sağlık kurallarının gözetilmesi zaruridir. Bu konulara uyulması dağıtım sırasında kalabalığı önlemek için sadece kuru yemek hazırlanması ve müminlerin evine dağıtılması ile yetinilmesini gerektirse bile böyle yapılmalıdır.

Allah, herkese bu önemli münasebeti ihya ve cennet gençlerinin efendisinin matemini yapma yolunda var olan şartlar altında başarılar versin. Hiç şüphesiz ki Allah başarının velisidir.

 

30 Temmuz 2020

Ayetullah Siaitani’nin Bürosu

Necef-i Eşref

العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français