Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » KASTEN ORUCU BOZMANIN HÜKMÜ

1 Soru: Ben bir süredir düzgün olamayan insanlarla dostluk etmekteyim. Bu yüzden Allah’tan uzaklaştım. Birkaç yıldan beri Ramazan ayında oruç tutmuyorum. Bu durumda bana vacip olan sadece tutmadığım günlerin kazası mı yoksa keffaret de var mıdır? Ayrıca orucu bozan şeylerden hangisi ile orucumu bozmuş olmamın hükümde farklı sonucu olur mu?
Cevap: Tövbe edip Allah’tan bağışlanma dileyin. Eğer insan Ramazan ayının orucunu yemek, içmek, cinsel ilişki veya istimna ile bozmuşsa ve bunların orucu bozduğunu biliyormuşsa, ona kazanın yanı sıra keffaret de vacip olur.
Aynı şekilde (ihtiyatı vacip olarak) hükmü bilmeyen, bilgisizliğinde de mazur olmayan ve yaptığı işin orucu bozacağı ihtimalini taşıyan kişiye de kaza ile birlikte keffaret vacip olur.
Fakat hükmü bilmeyen ve bilgisizliğinde de mazur sayılan veya söz konusu işin orucu bozmadığından emin olan kişiye keffaret yoktur, sadece kaza yeterlidir.
Eğer istimna eder veya sabaha kadar cünüp halde kalırsa; eğer böyle bir şeyin orucu bozduğu konusunda bilgisi yoksa ve bu bilgisizliğinde mazur ise orucu sahihtir. Fakat eğer bu işin orucu bozduğunu biliyor idiyse ama keffaret gerektirip gerektirmediğine dair bilgisi yok idiyse bu durumda üzerine kaza ve keffaret gelir.
Ramazan ayının orucunu bozmanın keffareti olarak altmış fakirden her birine 750 gram taam (buğday, un, ekmek, makarna vb. gıdaları) vermelidir.
sistani.org/26076
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français